Criterium Grote Prijs Paul Bakker - 40 km - Weissensee - 30 januari 2002

© foto: SWM
 

Rozendaal wint opwarmertje voor Alternatieve Elfstedentocht

Miel Rozendaal heeft in dit seizoen zijn eerste overwinning op natuurijs te pakken. Op het gitzwarte ijs van de Weissensee won de TVM-rijder uit Warmenhuizen het Criterium Grote Prijs Paul Bakker. De winnende tijd was 1 uur en 20 seconden. In de eindsprint was de Noordhollander rapper dan Rob Meggelen (tweede) en Henk Angenent (derde). Rozendaal kwam na 40 kilometer met een lichte voorsprong van 20 meter over de streep.

Na zes ronden op het snelle ijs was het snel duidelijk dat het moeilijk zou worden om uit het peloton weg te komen. De snelle mannen kwamen op de rechte stukken tot snelheden van 45 kilometer per uur. Henk Angenent probeerde in de laatste wedstrijd voor de 200 kilometer Alternatieve Elfstedentocht van vrijdag een paar keer alleen weg te komen. Hij kreeg hooguit 100 meter en vervolgens rekende het peloton hem weer in. Angenent: "Deze korte wedstrijd is natuurlijk heel wat anders dan de 200 kilometer van overmorgen. Dan gelden er andere wetten".

Ook de latere winnaar sleurde met Hans van de Wetering regelmatig aan de kop van het peloton. Met nog acht ronden te gaan ontstond er een kopgroep met Miel Rozendaal, Bert Jan van der Veen, Rob van Meggelen, Henk Angenent, Jan Eise Kromkamp en René Ruitenberg. Maar ook deze actie strandde in schoonheid.

In de laatste ronde ontstond er een kopgroep van 14 rijders. Miel Rozendaal die in het criterium van afgelopen maandag ook al tot de rappe mannen behoorde, worstelde zich naar voren en won. "Het was een snelle wedstrijd met een hoog tempo. Iedereen is nu een paar dagen hier op de Weissensee en de vorm voor vrijdag begint langzaam te komen. Met de overwinning van Rozendaal van vandaag en de zege van Bert Jan van der Veen van afgelopen maandag hebben de nummers twee en drie van de Alternatieve Elfstedentocht van 2001 nu op de hoogste trede van het podium gestaan. Dat belooft wat voor vrijdag.


Bij de dames ging de zege naar Petra Grimbergen. Tweede werd Linda Verdouw. Opvallend was het rijden van het nieuwe marathontalent Lucy Wittenman uit Oegstgeest. Zij behoorde op het laatste moment tot de zogenaamde bijschrijvers en de debutant wist zich moeiteloos te handhaven. Een derde plaats was het eindresultaat.


Uitslag heren (40 km):

 1. Miel Rozendaal      Warmenhuizen     1 uur 0 min en 20 sec
 2. Rob van Meggelen     Amsterdam
 3. Henk Angenent       Alphen aan de Rijn
 4. René Ruitenberg      Elburg
 5. Hans Pieterse       Diemen
 6. Bert Jan van der Veen   Joure
 7. Andres Landman      Amsterdam
 8. Jan Eise Kromkamp     Wolvega
 9. Hans van de Wetering   Zeewolde
10. Yep Kramer        Oudeschoot

Dames:
 1. Petra Grimbergen     Utrecht 
 2. Linda Verdouw       Oudewater
 3. Lucy Wittenman      Oegstgeest

SWM, 30-01-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl