"Snelle toer" 200 km - Weissensee - 29 januari 2002

Uitslag

Alfred Knikker wint snelle toertocht

De snelle editie van de toertocht dit jaar is gisteren gewonnen door Alfred Knikker uit Elburg. In een tijd van 6 uur en 27 minuten was hij de rapste over de 200 kilometer, voor Frans v.d. Bossche uit BelgiŽ (2e) en Rene Sikkens uit Bovenkarspel.

Onder ideale omstandigheden, het vroor ongeveer 7 graden, ging de tocht om 07.00 uur van start. De organisatie had besloten het aanvangstijdstip te vervroegen in verband met de verwachte stijging van temperatuur gedurende de loop van de dag. Direct in de eerste ronde, die in 38 minuten wordt afgelegd, ontstaan er grote groepen. Het geeft een goed beeld van de verschillende snelheden waarin wordt geschaatst.

In de derde ronde is het Frans v.d. Bossche uit het Belgische Aalter die er in zijn eentje op uit trekt. Ondertussen komt de zon op en met de mistflarden tussen de bergen levert dit een fantastisch schouwspel op.Enkele ronden lang rijdt Van de Bossche op een voorsprong, die schommelt rond de 40 seconden. In de 7e ronde wordt de Belg teruggepakt door het peloton. Bij het ingaan van de 8e ronde is er een kopgroep van 13 personen. De laatste ronde gaat in met een voorsprong van de kopgroep van ruim twee minuten op het peloton.

De dertien beloeren elkaar totdat op negen kilometer voor de eindstreep Alfred Knikker wegspringt en de andere koplopers niet voor elkaar wensen te rijden. Op een gegeven moment is de voorsprong van Knikker opgelopen tot 1 minuut. Op vijf kilometer voor de eindstreep probeert de smaakmaker van de wedstrijd, Frans van de Bossche, het nog een keer maar de poging is te laat ingezet. De overwinning gaat naar Alfred Knikker. Frans v.d. Bosschen wordt 2e op 1 minuut en 25 seconden en Rene Sikkens eist de derde plaats voor zich op, op 1 minuut en 33 seconden van de zegevierende Knikker.

"Ik probeerde op 9 kilometer van de eindstreep een gat te slaan. Doordat de anderen elkaar beloerden, lukte dat. De laatste bocht voor de brug gaf een geweldig gevoel" aldus Alfred Knikker, nagenietend van zijn overwinning. Vorig jaar werd hij tweede in de snelle toer. Man van de wedstrijd is ongetwijfeld de op de tweede plaats geŽindigde Belg Frans v.d. Bosschen, die na afloop verklaarde dat Knikker op het juiste moment was gesprongen. Wel had Van de Bossche nog geprobeerd terug te komen, maar de poging was volgens hem te laat ingezet. Volgend jaar gaat de man uit Aalter weer voor de overwinning. De overgebleven deelnemers moesten over de finish zijn binnen de tijd van de winnaar plus 20% om geregistreerd te worden.

Uitslag

SWM, 29-01-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl