Grote Prijs Vadesto Buitensport  (Euromarathon)
Weissensee - 28 januari 2002

René Ruitenberg wint criterium

René Ruitenberg heeft vanmiddag op de Weissensee het criterium Grote Prijs Vadesto Buitensport gewonnen. De 31 jarige marathonschaatser uit de Frisia ploeg won de eindsprint voor Miel Rozendaal en Hans van de Wetering.

Voor Ruitenberg betekende de zege op het snelle natuurijs van de Weissensee eindelijk weer eens een overwinning. "Vorig jaar heb geen enkele natuurijswedstrijd gewonnen en slechts één wedstrijd op kunstijs. Dit seizoen was ik nog zonder zege. Natuurijs is wel mijn specialiteit en daarom ben ik blij met deze overwinning, want het was een zware wedstrijd. Niet door het ijs, dat was prima, maar door de ijle lucht. We zijn hier pas twee dagen en nog niet geacclimatiseerd. Vooral in de achtervolging moest je heel diep gaan en dan krijg je het bekende kuchje. Omdat ik tijdens de wedstrijd makkelijk reed, durfde ik de eindsprint wel aan te gaan. Vanaf 600 meter voor de streep ging ik voluit. Op 30 meter voor de finish lag ik iets voor. Miel Rozendaal maakte een misslag of hij dacht dat de streep iets eerder was. Toen knakte er iets in hem. Dit succes waar ik zolang op heb gewacht, pakt niemand me meer af".

In het Criterium Grote Prijs Vadesto Buitensport werd het tempo direct na de start al opgevoerd. Angenent, Lankhaar, Dekker en Kramer waren de eerste vluchters. Ook Hans van de Wetering uit Zeewolde was bij alle ontsnappingen in de voorste lijn te vinden. Het peloton haalde de vluchters steeds terug. Henk Angenent probeerde acht ronden voor de finish alleen te ontsnappen. Hij kreeg niet meer dan 300 meter.

De beslissende ontsnapping ontstond vijf ronden voor het einde van de wedstrijd. Rozendaal, Van de Wetering, Bas van Hest en Patrick Schmitz forceerden een uitlooppoging. Arnold Stam en René Ruitenberg wisten nog aan te sluiten en een ronde later sloten Koen Lankhaar en Henk Angenent nog aan. In de voorlaatste ronde wilde Henk Angenent nogmaals alleen weg, maar hij kreeg geen ruimte. Dat betekende dat de zege door negen rijders in de eindsprint werd beslist.

 

Bij de dames ging de zege naar Petra Grimbergen. Zij wist zich zonder problemen in het ‘mannenpeloton’ te handhaven en won onbedreigd. Tweede werd Linda Verdouw en derde Lieke Splinter.

Uitslag
(18 ronden van 2150 meter):

 1. René Ruitenberg         Elburg              1 uur 3 min en 16 sec
 2. Miel Rozendaal          Warmenhuizen
 3. Hans van de Wetering    Zeewolde
 4. Bas van Hest            Alphen
 5. Arnold Stam Sprang      Capelle
 6. Patrick Schmitz         Alkmaar
 7. Koen Lankhaar           Babyloniënbroek
 8. Henk Angenent           Alphen a/d Rijn
 9. Rob van Meggelen        Amsterdam
10. Ruud Borst              St. Nicolaasga.

Dames:
1. Petra Grimbergen         Utrecht
2. Linda Verdouw            Oudewater
3. Lieke Splinter           Amsterdam

SWM, 28-01-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl