Open Oostenrijks Kampioenschap - Weissensee - 27 januari 2002

© Foto: SWM


Bertjan van der Veen wint Open Oostenrijks Kampioenschap

Bertjan van der Veen heeft vanmorgen op de Weissensee in Oostenrijk het Open Oostenrijks kampioenschap gewonnen. De rijder uit de Nuon-ploeg legde de 84 kilometer af in 2 uur 21 minuten en 51 seconden. Als tweede ging Gerben van Hest over de finish, op een fractie gevolgd door Ard Alderts.

Bert Jan van Veen was toe aan een succes: "Het hele jaar rijd ik al goed, maar ik kon het steeds niet afmaken. Ik zat steeds in de mangel tussen Heideman, Michaud en Rozendaal. Vorig jaar had ik meer uitschieters in mijn prestaties. Het Open Oostenrijks kampioenschap heeft voor mij zeker waarde. Als je ziet hoeveel goede A-rijders en sterke B-rijders er aan de start stonden; dan kan je gerust spreken over een topwedstrijd. Ik begrijp niet, dat er vandaag niet meer A-rijders zijn. Voor mij is de keuze niet moeilijk tussen 250 rondjes op een kunstijsbaan, zoals gisteravond in Assen en een mooie wedstrijd op natuurijs in Oostenrijk. Dan kies ik voor het laatste. Dat besluit hadden veel meer rijders moeten nemen."

Direct na de start vanmorgen om 9.00 uur werd de koers Ė er moesten 12 ronden van zeven kilometer worden gereden - hard gemaakt. Arnold Stam sleurde binnen een uur het peloton uit elkaar. Stam: "Ik wilde snel weten hoe het met de vorm van de andere mannen was. We hebben lang niet op natuurijs gereden; dus om verrassingen uit te sluiten, voerde ik het tempo op. Ik wilde er geen kermiskoers van maken. Je bent ook naar de organisatie verplicht om er een mooie wedstrijd van te maken."

Met nog acht ronden te gaan was er een kopgroep van tien rijders ontstaan: Koen Lankhaar, Jan Eise Kromkamp, Ard Alderts, Arnold Stam, Bas van Hest, John van Dijk, Bert Jan van der Veen, Gerben van Hest, Tonny van Vliet en Richard Sijm. Deze groep bleef lang in tact. Met nog drie ronden te gaan konden Van Dijk, Van Vliet en Sijm het hoge tempo niet volgen en moesten afhaken.

In de voorlaatste ronde begon de finale al. Eerst probeerde Stam weg te komen en vervolgens wilde Jan Eise Kromkamp alleen weg zien te komen. Echter hun demarrages waren niet scherp genoeg. De tempoversnelling van Bertjan van der Veen had wel succes. De 33-jarige NUON schaatser uit Joure kreeg Bional rijder Ard Alderts mee. Gerben van Hest kon op het laatste moment nog meespringen omdat Jan Eise Kormkamp een gat liet vallen. Omdat de drie ploegen in de beslissende kopgroep waren vertegenwoordigd, staakten de volgers de strijd om de eerste plaats.

In de laatste ronde plaatste Bertjan van der Veen de laatste en beslissende demarrage. "Ik wilde het wel eens meemaken om in een natuurijswedstrijd alleen over de finish te komen. Ik herinner me nog de Alternatieve Elfstedentocht van vorig jaar toen we ook in de finale met drie rijders overbleven. Ik had vandaag nog kracht over voor een sterk eindschot. Ik ben blij met deze overwinning. Het is me dan eindelijk gelukt. Het eerste succes is er. Dat smaakt naar meer deze week". Ook Jan Eise Kromkamp, die vierde werd, sprak na afloop van een mooie wedstrijd. "We hebben de duizenden toeschouwers op het ijs een goede wedstrijd voorgeschoteld. Daar ging het ons om en wegblijvers hebben ongelijk gekregen."

Uitslag Heren (84 km):

 1. Bertjan van der Veen  Joure       2.21.51 
 2. Gerben van Hest     Alphen      2.22.22
 3. Ard Alderts       St. Nicolaasga   z.t.
 4. Jan Eise Kromkamp    Wolvega      2.23.09
 5. Arnold Stam       Sprang-Capelle   z.t.
 6. Bas van Hest      Alphnen      z.t.
 7. Koen Lankhaar      BabyloniŽnbroek  z.t.
 8. Tonny van Vliet     Almere-Hout    2.25.45
 9. John van Dijk      Landmeer     2.26.48
10. Richard Sijm      Lutjebroek     z.t. 

Uitslag Dames (42 km):

 1. Neeke Smit       Terschelling   1.25.00
 2. Christiana Knaller   Oostenrijk    1.28.40
 3. Karin Teuling      Eindhoven     z.t.
 4. Elisabeth Schrenk    Oostenrijk    1.34.55
 5. Sonja Sofska      Oostenrijk    1.44.50

SWM, 27-01-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl