Heideman op de Weissensee

Na de marathonwedstrijd van aanstaande zaterdag in Amsterdam - die nog meetelt voor het klassement, waarvan Miel Rozendaal de aanvoerder is - richten de meeste marathonschaatsers vervolgens hun vizier op de komende natuurijswedstrijden, hoewel de nationale wedstrijd (telt niet voor het klassement) over 250 ronden een week later in Assen ook nog op het programma staat.

De Weissensee is voor de meeste marathonschaatsers de eerste pleisterplaats. Na een aanvankelijke terughoudendheid hebben nu de grootste ploegen zich gemeld bij de Stichting Wintermarathon. In elk geval zullen de formaties van TVM, Frisia, NUON, Dasia en Wehkamp naar de Weissensee afreizen. Daarnaast overweeg ook Bional met een deel van de ploeg naar Oostenrijk te komen. Ook andere ploegen overwegen sterk om naar de Weissensee te komen. De beslissingen hierover zullen de komende week worden genomen. Dat betekent dat er een sterk deelnemersveld aan de start zal staan.

De SWM heeft met opzet geen lobby gevoerd om rijders aan de start te krijgen. De schaatsevenementen op de Weissensee mogen na dertien edities wel genoegzaam bekend zijn bij de mannen en vrouwen van de lange adem. De Stichting Wintermarathon huldigt het standpunt, voor zowel toer- als wedstrijdschaatsers: wie op de Weissensee wil komen schaatsen, is bij ons van harte welkom.

Met komst van Wehkamp zal ook Jan Maarten Heideman op de Weissensee present zijn. Hoewel de veelvraat van het peloton vorig jaar de 200 kilometer in Finland won, heeft hij op de Weissensee in Alternatieve Elfstedentocht nog niet echt geschitterd. In 1999 werd hij 23e; 2000 9e en vorig jaar 18e. Heideman won dit jaar de natuurijswedstrijd in Noord-Laren. Het is bekend dat Heideman ook in Oostenrijk na 200 loodzware kilometers eens op de hoogste trede van het podium wil staan.

Het is opvallend dat de nummer twee en drie van 2001 in Finland ook in deze volgorde eindigden tijdens de Alternatieve van 2001 op de Weissensee; Miel Rozendaal en Bert Jan van Veen. Een aardig detail is dat Heideman en Rozendaal tot en met de kunstijswedstrijd van afgelopen zaterdag in Haarlem, beiden 14 keer op het podium hebben gestaan. Heideman: 8 x 1; 5 x 2; 1 x 3; Rozendaal: 2 x 1; 5 x 2; 7 x 3. Echter tijdens een zware natuurijswedstrijd gelden andere wetten dan op het kunstijs.

Naast Heideman kunnen Rozendaal en Van Veen op natuurijs een best uit de voeten. Miel (geboren 20-11-71) werd in 1994 in Maasland al 3e in het NK achter Hulzebosch en Kromkamp. In 1998 3e op het ONK op de Weissensee en vorig jaar winnaar van de AGM-marathon. Bert Jan van Veen (3-3-68) heeft onder andere op zijn ere-lijst staan: 1999 3e op de Weissensee en 6e in Finland. Beide krachtpatsers hebben volop de mogelijkheden om de Alternatieve Elfstedentocht 2002 op de Weissensee te winnen. Het is een bekend gegeven, dat je pas meetelt in het marathonschaatsen als je een echte 200 kilometerwedstrijd hebt gewonnen.

Een gevaarlijke outsider mag nog altijd Ruud Borst worden genoemd. Hij won op de Weissensee in 1997 en de Finland editie in 2000. Ook Roel van Hest, dit seizoen winnaar in Veenoord, moet tot de kanshebbers worden gerekend. Dat geldt eveneens voor Bas van Hest van Dasia en zijn Dasia ploeggenoot Arnold Stam, die nimmer op de Weissensee won. Henk Angenent werd op de Weissensee dikwijls door pech achtervolgt. Het zat de winnaar van de Elfstedentocht vaak tegen in Oostenrijk. Nu, ruim vijf jaar na zijn zege in Leeuwarden, wil Angenent als geen ander de smaak van het succes opnieuw proeven.

De wedstrijden op de Weissensee voorafgaand aan de Alternatieve Elfstedentocht op 1 februari, zullen een indicatie geven hoe het werkelijk is gesteld met de vorm van de natuurijsspecialisten. De wedstrijd op maandag 28 januari wordt gesponsord door VADESTO BUITENSPORT uit Hattem. De wedstrijd op woensdag 30 januari wordt gesponsord door PAUL BAKKER PROJECTONTWIKKELING uit Nieuw Vennep.

Programma

SWM, 17-01-02

www.MARATHONSCHAATSEN.nl