Benen van Smit weigeren soms dienst

Ook een diesel heeft weleens startproblemen. Na haar overtuigende optreden tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in december, voelde Gretha Smit bijna een maand later in dezelfde Heerenveense hal de benen in de vroege ochtenduren ineens loodzwaar worden. Haar 4.17,71 op de 3000 meter in de B-groep zou haar later op de dag in de A-groep niet verder hebben gebracht dan de negende plaats.

Een dikke tegenvaller voor iemand die na haar toetreding tot de olympische schaatsploeg bijna de hemel werd ingeschreven. "Ook ik heb weleens een slechte dag. Beter hier dan straks in Salt Lake City." Voor Smit veranderde de wereld net voor de Kerst. Ze reed als buitenstaander de Nederlandse elite naar huis op de drie en vijf kilometer (met nationaal record) en was volgens iedereen in haar omgeving ineens een serieuze bedreiging voor Duitse sterren als Anni Friesinger en Claudia Pechstein.

Smit, marathonrijdster van beroep, zou wel even een medaille ophalen in het Amerikaanse Salt Lake City. "Ik lig er niet wakker van", zei na haar in de vroege ochtend gereden race op de drie kilometer in Heerenveen. Excuses zocht ze niet. "Gewoon slechte benen. De hele week ging het al niet super." 's Middags stapte ze even onbevangen in de auto naar Haarlem om daar even de KNSB-marathon te rijden. Ze won niet, dat deed haar zus Jenita. Die profiteerde echter in de slotfase van al het werk dat Gretha tijdens de wedstrijd verrichtte. Smit viel voortdurend aan, maar kreeg geen vrijheid van het peloton. Jenita uiteindelijk wel en won, Gretha sprintte naar de derde plaats..

In Haarlem waren de benen dus weer in orde. Smit is een diesel die langzaam opgang komt. De vijf kilometer ligt haar ook beter dan de drie. "Iedereen is gaan roepen dat ik wel even goud haal in Salt Lake. Als dat werkelijk zo zijn zijn, zou dat heel mooi zijn. Maar in de praktijk gaat het echt anders."

Langs de kant in Thialf zat zus Jenita, de komende maand haar steun en toeverlaat tijdens het trainingskamp in Calgary en tijdens de Spelen. Na de opvallende kwalificatie van Gretha vallen niet alleen Nederlandse media over de Smitjes heen. "Ik word gek van die Japanners, Chinezen en Duitsers. Ze willen alles weten. Iedereen doet zo druk over haar. Ik word moedeloos van al die aandacht", zei de net moeder geworden marathonrijdster over het circus van de laatste tijd dat in Heerenveen en Haarlem gewoon doorging.

Anni Friesinger zal zich na zaterdag weinig zorgen maken over haar zogenaamde nieuwe concurrente. De Duitse won de 3000 meter en was negen seconden sneller dan de Nederlandse aas voor Salt Lake City. "Toch willen ze in Duitsland alles over Smit weten", verklaarde Gunda Niemann, voorheen de sterkste schaatsster ter wereld en nu even in ruste in verband met een zwangerschap. "Er wordt op haar gelet."

Smit is na haar wereldbekeroptreden een stuk minder anoniem voor de concurrentie. Dat gaf ze zelf ook toe. "Nu heeft iedereen kunnen constateren dat ook mijn benen een keer kunnen verzuren." Op weg naar Salt Lake plaatste de schaatsbond Smit in de kernploeg van Ingrid Paul. De schaatsster zegt dat het klikt met haar nieuwe trainster, die haar zaterdag voor het eerst op de baan begeleidde. "Ze is een spontane, normale meid. Geen poespas en daar houd ik wel van. Daarnaast ga ik niet alles veranderen omdat ik onder een andere trainster ga werken. Ik blijf doen wat ik altijd doe. Het maakt me ook allemaal niet zo uit. Ik lig niet zo snel wakker van iets."

© ANP, 13-01-02

www.MARATHONSCHAATSEN.nl