Aanhoudend winter in Zweden: superdik ijs

Zweden heeft weer een ouderwets stabiele winter met langdurige strenge vorst. Het ijs op de meeste plaatsen in het land is meer dan 25 cm dik. In Mora waar de Essent Open Nederlandse Kampioenschappen marathon en de AGM marathon zullen worden verreden is het ijs op sommige plaatsen meer dan 30 cm dik. Ook de kwaliteit van het ijs is zeer stabiel: hard zwart ijs dat snel aangegoeid is doordat het water langdurig 4 graden geweest is voordat het bevroor.

KNSB en de landelijke pers waren begin januari in Mora om polshoogte te nemen. Inmiddels wordt nauw samengewerkt met de Zweedse schaatsbond en de organisator ter plekke, de Vasaloppet-organisatie, die jaarlijks langlauftoernooien voor meer dan 15.000 deelnemers organiseert. Deze organisatie heeft zich nu ook op het nabijgelegen ijs begeven. Van 3 t/m 9 februari is Mora met zijn aangrenzende meren het decor voor een reeks van wedstrijden en toertochten.

Ook de vooruitzichten van de Vikingarännet tussen Uppsala en Stockholm op 10 februari zijn gunstig. Een eerste evenement dat op stapel staat is de Götakanalrännet op 27 januari. Behalve deze wedstrijden is het ijs in Midden-Zweden tot ver in de maand maart beschaatsbaar.

Meer informatie en programma

Fred Geers, 10-01-02

www.MARATHONSCHAATSEN.nl