Toppers toch van start in Open Oostenrijks Kampioenschap

Het grootste schaatsevenement ter wereld buiten Nederland staat weer op punt van beginnen. Over twee weken zullen duizenden toerschaatsers en enige honderden wedstrijdschaatsers weer in Karinthië arriveren om vervolgens op de schitterend bevroren Weissensee te gaan schaatsen. De Stichting Wintermarathon heeft voor hen weer een compact en compleet schaatsevenement neergezet.

Het marathonpeloton (de wedstrijdschaatsers) wordt eind januari beslist niet gespaard op de Weissensee. Want voor de licentiehouders staan liefst vier wedstrijden in één week op het programma en zij komen daarmee volop aan hun trekken. Aan het Open Oostenrijks Kampioenschap kunnen nu ook Nederlandse A- en B-rijders, dames en veteranen meedoen. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. Begin december hebben Leo van Hees en Aart Koopmans tijdens het laatste werkbezoek de zaak "OOK" aangekaart bij de Oostenrijkse bond, die aanvankelijk van oordeel was dat deze wedstrijd bestemd was voor toerrijders en hooguit Nederlandse C-rijders. Omdat men bang was, dat de Kampioen van Oostenrijk zonder twijfel uit Nederland zou komen.

Na het eerste overleg op lokaal niveau met de Wintersportverein Weissensee werd bondsvoorzitter Dr. Egbert Schmidt geconsulteerd, die gevoelig was voor onze argumenten en vervolgens het groen licht gaf dat ook de ‘kanonnen’ aan het vertrek mochten verschijnen. Er zal op zondag 27 januari in verschillende categorieën worden gestart. Voor de ‘amateurs’ zijn er verschillende bokalen te winnen en voor de A-rijders etc. heeft de Oostenrijkse schaatsbond en de Wintersportverein Weissensee een goed gevulde prijzenpot.

Het Open Oostenrijks kampioenschap kan worden gehouden, omdat de KNSB vorig jaar heeft besloten het ONK en de AGM-marathon naar Zweden te verplaatsen. Voor een groot aantal privé-schaatsers(sters) betekent de trip naar Zweden echter een forse aanslag op het jaarbudget. De verplaatsing van de schaatsbond naar Zweden hield tevens in dat op de Weissensee de aanvankelijk geplande data vrijkwamen. In goed overleg met de Oostenrijkse schaatsbond en Wintersportverein Weissensee zijn deze leemtes ingevuld. Zodoende kon er een aantrekkelijk programma in elkaar worden gezet.

Naast de wedstrijden voor licentiehouders worden op vrijdag 25 januari en donderdag 31 januari twee grote toertochten verreden, waaraan zo’n 3000 toerschaatsers deelnemen. Voor de tocht van vrijdag is nog beperkte deelname mogelijk. De snelle toerrijders – dat zijn de geoefende niet licentiehouders - rijden dinsdag 29 januari de 200 kilometer op de Weissensee in hun ‘snelle toer’.

SBS 6 zal op zondagmiddag 3 februari een beeldverslag van alle evenementen op de Weissensee uitzenden in een lange zondagmiddagsportuitzending met onder andere het grote "Dart Revanche Toernooi". De uitzendtijd zal ca. 16.00 uur zijn. Nadere mededelingen over de Weissensee 2002 volgen in de loop van deze en volgende week. Het perscentrum in Hotel Alte Post is vanaf woensdag 23 januari geopend.

Programma

SWM, 08-01-02

www.MARATHONSCHAATSEN.nl