Hulzebosch niet naar NK in Zweden

Erik Hulzebosch zal dit seizoen zijn nationale titel op natuurijs in de Zweede plaats Mora (9 februari) niet verdedigen. De zwager en manager van olympisch deelneemster Gretha Smit reist begin februari af naar de Winterspelen van Salt Lake City. Daar wil hij zijn schoonzusje zo optimaal mogelijk begeleiden.

"Voor het marathonschaatsen is het wel jammer dat ik mijn Nederlandse titel niet verdedig. Toch denk ik dat de rijders uit het peloton wel begripvol zullen zijn. Het is toch uniek wat Gretha op het ijs laat zien. Ze moet beschermd worden tegen de commercie in de sport en ik wil daar voor zorgen. Pas na de Winterspelen heeft ze tijd voor lucratieve dingen", zegt Hulzebosch, die woensdag in Deventer bij het NK op kunstijs tweede werd.

Mocht het in Nederland overigens gaan vriezen dan verdedigt Hulzebosch zijn titel wel. "Dan blijf ik thuis." Dat geldt niet voor zijn echtgenote Jenita Hulzebosch-Smit, die vorig seizoen ook Nederlands kampioen op natuurijs werd. "Zij gaat sowieso met Gretha naar Salt Lake City. Die twee trainen en schaatsen altijd met elkaar. Eigenlijk moet dat ook in Amerika voortgezet worden. Het is belangrijk dat Gretha terug kan vallen op haar zus", zei Hulzebosch die verder bekend maakte dat Gretha Smit dit seizoen gewoon voor de Nefit-ploeg blijft schaatsen.

© ANP, 26-12-01

www.MARATHONSCHAATSEN.nl