OPMERKELIJK

Op vreemd ijs

Niks mooiers dan natuurijs. Dik, donker en met dat weg kaatsende geluid als de schaatsen het bevroren oppervlak raken. Wanneer hebben we dat nog in Nederland? Dit weekeinde? AD Reizen speelde op zeker en zocht de mooiste schaatsbestemmingen over de grens.

Zweden

Het toerschaatsen is sterk in opkomst in Zweden, vooral op de prachtige meren en kanalen bij de hoofdstad Stockholm. Het gaat daar heel anders dan in Nederland. De Zweden trekken er in kleine groepjes op uit in de vrije natuur. Banen zijn nauwelijks uitgezet. Om scheuren en andere onregelmatigheden in het ongeprepareerde ijs te bedwingen, rijden de Zweden op lage schaatsen met brede ijzers, waarvan de punt geleidelijk omhoog loopt. Ze zijn vaak met een enkele beweging los te klikken van de schoen, wat handig is als weer een flink stuk moet worden gekluund. Met Nederlandse klapschaats kun je hier niet uit de voeten. Onmisbaar is ook de rugzak, gevuld met reddingsmateriaal (ijspriem, touw, reddingsdekentje van aluminiumfolie), droge kleren en proviand voor een hele dag. En veel schaatsers nemen skistokken mee. Die hebben vooral nut op zwaarder ijs en dienen ook voor de veiligheid.

Almgrens Travel verzorgt vanuit Nederland driedaagse reizen (vrijdag, zaterdag, zondag) naar dit gebied. Een gids begeleidt de deelnemers, voor een uitrusting wordt gezorgd en er staat een bus klaar voor de terugweg tegen de wind in. Almgrens en Oad Reizen bieden tevens arrangementen aan voor schaatsers die willen deelnemen aan de Zweedse schaatsklassieker Vikingarännet op 10 februari, van Uppsala over 80 kilometer naar Stockholm.

Behalve voor het avontuurlijk schaatsen kun je in Zweden ook terecht voor de Nederlandse manier op geprepareerde trajecten. Mora in centraal Zweden is hiervoor dé plaats: op het Orsameer en het Saxvikenmeer (uitloper van het Siljanmeer) liggen heel de winter banen van respectievelijk 25 en 5 kilometer. Het grote Siljanmeer is alleen geschikt voor het avontuurlijk schaatsen onder begeleiding.

In Mora wordt van 3 tot 9 februari de Zweeds-Nederlandse schaatsweek gehouden. Hoogtepunten daarvan zijn de AGM Marathon op 7 februari en het open Nederlands marathonkampioenschap op 9 februari. In de week kun je ook les krijgen in de Zweedse schaatstechniek. Het Zweedse schaatsseizoen loopt van november tot maart.

Oostenrijk

Op de Weissensee in Karinthië worden op 25 en 31 januari weer de Alternatieve Elfstedentochten gereden. Er zijn twee data vastgesteld vanwege de enorme belangstelling. Maar ook als er geen wedstrijden zijn, is de populariteit van de Weissensee groot.

Vrij Uit biedt, samen met de ANWB, een arrangement van een week aan, inclusief schaatsles. Als het voldoende vriest, wordt de baan (25 kilometer) van half december tot eind februari in goede conditie gehouden. Behalve op de Weissensee kun je ook schaatsen op de minder `ijszekere' Plansee bij Reutte in Tirol, de Zeller See en de Fuschlsee in het Salzburgerland, de Grundlsee en Ausseerland in Steiermarken en de Ossiacher en Presseger See in Karinthië. Interessant van de Oostenrijkse bestemmingen is de mogelijkheid om een schaatstocht te combineren met een langlauf- of skivakantie. De skigebieden zijn overal dichtbij de ijsbanen.

Noord-Amerika

Hoewel permanente parcoursen nog ontbreken, wint het toerschaatsen in Noord-Amerika terrein. Zo worden op Lake Morey in de Amerikaanse staat Vermont van 18 tot en met 21 januari wedstrijden over afstanden van 5 tot 100 kilometer geschaatst. KNSB-licentiehouders kunnen meedoen voor de titels, maar de langere afstanden worden ook als toertocht gereden. Men is nog wel een beetje zuinig met het uitzetten van het parcours: de tochten korter dan 50 kilometer worden op een 1000-meterbaan gereden en de 50 en 100 kilometer op een baan van 4 kilometer.

Ook in Canada probeert men het schaatsen op natuurijs te promoten. Van 16 tot 24 februari wordt er een negendaagse schaatstocht door Oost-Canada gehouden. De reis begint bij het Ottawa Winter Carnival. Op de acht kilometer lange Rideau River zijn daar allerlei activiteiten op schaatsgebied. Daarna is de provincie Quebec aan de beurt. Er wordt gereden op een negen kilometer lange baan op de Rivière L'Assomption bij Joliette, een tien kilometer lang `ijslabyrint' bij Mont Carmel en de reis eindigt in de stad Quebec, waar een baan van 2,5 kilometer is geprepareerd. Het is aantrekkelijk om van de gelegenheid gebruik te maken en Ottawa en Quebec te bezoeken of te gaan langlaufen of skiën.

AD (Rolf Westerhof), 15-12-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl