Eerste marathon op natuurijs zaterdag in Veenoord

De eerste marathon op natuurijs vindt zaterdag plaats in het Drentse Veenoord. Dat heeft het bestuur van de plaatselijke ijsvereniging vrijdag meegedeeld. De wedstrijd gaat over 1 uur en 5 ronden en begint om 10.00 uur. De ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord is traditioneel de eerste club die een marathon op natuurijs organiseert. Dertien keer hadden de Drenten de primeur.

Voor het eerst was er dit jaar felle concurrentie van ijsclub Hondsrug in Noordlaren. Ook die vereniging had zaterdag een wedstrijd willen houden. De KNSB heeft vrijdag beide ijsbanen goedgekeurd, maar Noordlaren heeft zich inmiddels teruggetrokken. "Het heeft geen zin meer. Alle grote marathonploegen kiezen voor Veenoord. Ik schrijf nu geen wedstrijd meer uit. Dat doen we een andere keer, want het gaat al weer dooien", zei de teleurgestelde voorzitter Jan Geert Veldman van ijsclub de Hondsrug.

Veenoord is trots op de veertiende primeur. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben de organisatoren met een giertank 100.000 liter water op de sintelbaan gesprenkeld. Volgens een woordvoerder is de ijsdikte nu zo'n vier centimeter. Komende nacht wordt er meer water op het ijs gespoten. Jan Maarten Heideman won de marathon op natuurijs in 2000.

© ANP, 14-12-01

Aanmelden kan tot 09.00 uur onder telefoonnummer 0591-551286


www.MARATHONSCHAATSEN.nl