Noordlaren aast op natuurijsprimeur

In Nederland ligt nog nauwelijks natuurijs, maar de strijd om de eerste marathon op bevroren water is al in alle hevigheid losgebrand. Als het aan voorzitter Jan Geert Veldman van de ijsclub Hondsrug in Noordlaren ligt, wordt vrijdag de eerste marathon op natuurijs gehouden.

De preses heeft donderdag geprobeerd de wedstrijd bij de KNSB aan te melden. Maar de schaatsbond weigert de marathon op haar kalender te zetten. "Het moet eerst maar gaan vriezen", reageert Teun Breedijk, bestuurslid van de sectie marathonschaatsen van de KNSB.

Desondanks gaat men in het Groningse Noordlaren, een dorpje met zevenhonderd inwoners, onverstoorbaar door met de voorbereidingen op de eerste natuurijswedstrijd. Dranghekken, reclameborden en de bochtenbeveiligingkussens zijn al naar de baan gebracht.

"We kunnen de komende nacht al een ijsvloertje van zo'n drie centimeter maken. We sprenkelen gewoon water op het asfalt van onze skeelerbaan en dat vriest vanzelf aan. Ik heb de weerkaarten gezien en het gaat vannacht stevig vriezen. Ik sta er garant voor dat de wedstrijd vrijdag veilig en wel gehouden kan worden", zegt Veldman.

IJsclub Noordlaren probeert voor het eerst in haar bestaan om de primeur in de wacht te slepen. De concurrent, ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord, wil zaterdag de eerste marathon in Nieuw-Amsterdam organiseren. In het Drentse dorp werd al dertien keer de eerste marathon op natuurijs verreden.

© ANP, 13-12-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl