Elfstedentocht moet altijd doorgaan

Belachelijk, begrijpelijk, asociaal. Bekende schaatscracks reageren uiteenlopend op het niet doorgaan van de Elfstedentocht in januari en februari mocht er sterk ijs liggen in Friesland. De tocht der tochten kan in die periode niet worden uitgeschreven. Tijdens de wisselweken van de euro en het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en M xima is geen adequate politiemacht op de been te brengen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg in een brief de provincies zeer terughoudend om te gaan met grote evevementen in de eerste maanden van 2002.

Henk Angenent, de laatste winnaar van de Elfstedentocht (1997), begint zijn reactie met een grap. "Zo is het wel heel gemakkelijk om winnaar te blijven." Wat ernstiger: "Ik vind het belachelijk dat de Elfstedentocht moet wijken. Het gedoe rond het huwelijk vind ik overdreven. Alexander moet maar op het kaartje van zijn trouwdag zetten dat de Elfstedentocht altijd moet doorgaan als er goed ijs is. Ik hoorde op de radio dat 80.000 politiemensen zijn uitgenodigd voor een musical. Daar kunnen er best 1000 van naar Friesland om de Elfstedentocht in goede banen te leiden."

Jan Eise Kromkamp, gereputeerd marathonschaatser op natuurijs en politieman te Wolvega, kan zich de aangekondigde maatregelen wel voorstellen. "Ik heb werkschema's van de politie gezien en kan mij de personele problemen heel goed voorstellen. Het is vergelijkbaar met de MKZ-crisis. De politie maakt heel veel arbeidsuren. Mocht de Elfstedentocht eraan komen in die periode, zal er een beroep moeten worden gedaan op het landelijke politiekorps." Kromkamp is van mening dat de Elfstedentocht wel moet doorgaan als de omstandigheden er goed voor zijn. "De tocht is er gemiddeld maar êên keer per dertien jaar. Als hij doorgaat, komt iedereen in het hele land in de ban van de Elfstedentocht."

Erik Hulzebosch, tweede na Angenent in 1997, noemde het voorgenomen besluit asociaal. "Wat een domkoppen, die dit hebben bedacht! Ik kan me niet voorstellen dat de Elfstedentocht moet wijken voor M xima en Alex. Hij is nota bene zelf een verwoed schaatser. Het is een hele domme regeling. Ik wil onmiddellijk komen praten met wie dit heeft bedacht. Het gedoe met de euro's kan best een dagje stoppen als de Elfstedentocht wordt gereden."

© ANP, 11-12-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl