Parra wil overstappen naar marathon

De Amerikaan Derek Parra wil komend seizoen zijn langebaanloopbaan inruilen voor een carrière in het Nederlandse marathonschaatsen. Parra, die zondag op de 1500 meter in Calgary derde werd, voelt zich om financiële redenen gedwongen. "In Amerika is geen geld te verdienen met schaatsen, daarom hoop ik in Nederland een team te vinden en zo wat geld binnen te halen."

Parra's vrouw verwacht binnenkort een baby. "Dus moet ik denken aan onze toekomst. Een commerciële ploeg bij het langebaanschaatsen is moeilijk te vinden, zeker in Amerika. In het marathonschaatsen zullen meer kansen liggen. Ik heb her en der gehoord van interesse van ploegen, maar concreet is er nog niets. Ik hoop dat er een aanbieding komt."

Parra is momenteel leider in de wereldbeker op de 1500 meter. Hij won de wedstrijd eerder dit seizoen in Den Haag. De Amerikaan heeft in Amerika een baan, schaatsen is een parttime bezigheid. "Langebaanschaatsen is prachtig, ik word steeds beter, maar helaas, het is niet anders."

Ervaring heeft Parra al: vorig jaar heeft hij in Dronten samen met landgenoot KC Boutiette voor het TVM-team meegedaan aan een open wedstrijd.

© ANP, 09-12-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl