OPMERKELIJK

Schaatsers aan de Schrobbelaar

Veel schaatsers hadden het natuurlijk eerder al geproefd, maar vanaf dit jaar is er bij de A-rijders voor de winnaar steeds een kruikje Schrobbelaar. Zeg maar de Brabantse berenburg. Het is een traditie geworden na iedere wedstrijd. Wout de Jong (Sprang-Capelle) komt direct na de finish aanslepen met voor de winnaar een kistje met een kruikje gevuld met dit kruidendrankje en in de meeste gevallen wordt dat al in de kleedkamer verdeeld onder collega's. Voor Wout de Jong de manier om de drank uit Tilburg meer bekendheid te geven, voor de schaatsers leuk om de triomf al direct even te vieren.

Volgens Wout de Jong zal dit seizoen best eens duidelijk kunnen worden dat er alleen daarom al nog steeds harder wordt geschaatst. Na de wedstrijd neemt Wout de Jong het kistje en de kruik weer mee naar huis en verheugt hij zich al weer op de volgende marathon. Met name in Brabant blijkt Schrobbelaar er altijd en bij elke gelegenheid in te gaan. Ook bij de sport. "Zo heb je bij voetbatclub Willem II zelfs een speciale Schrobbelaartribune. En daar wordt op uitnodiging van de sponsor volop Schrobbelaar gedronken", vertelt De Jong. "Zo moet dat straks ook bij het schaatsen horen. Het is een kruidendrank, zoals berenburg en Jägermeister en hoort dus bij het ijs. Ik wil het klaar zien te spelen dat een heel team nog eens met een Schrobbelaar in de hand over de finish komt."

Wout de Jong mag gerust tot de vaste kern worden gerekend van mensen die het marathonschaatsen in Nederland en daar buiten volgen. Begon het allemaal met het aanmoedigen van dorpsgenoot Arnold Stam, inmiddels volgt hij alle rijders op de voet en heeft Wout de Jong zelfs een privé-sponsor gevonden om ook bij alle buitenlandse wedstrijden aanwezig te kunnen zijn. "Ik zie het marathonschaatsen als één grote familie en daar voel ik me bij thuis", zegt hij. "Nee, schaatsen doe ik zelf niet. Dat lukt mij niet. Ik ben al 31 jaar stratenmaker geweest, en dan is je rug wel op...

Schaatsmarathon, 25-11-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl