Wehkamp stopt sponsoring schaatsteam

Het postorderbedrijf Wehkamp heeft besloten de sponsoring van zowel het langebaanteam van Veldkamp als het marathonteam in april 2002 te beëindigen. Tot de marathonploeg behoren onder anderen Jan Maarten Heideman, Ruud Borst, Haico Bouma en Jan van Oosterom.

Wehkamp is vijftien jaar actief geweest in de schaatssport. Aanvankelijk zat het bedrijf in de marathonsport en vanaf 1999 ook in het langebaanschaatsen. Het postorderbedrijf bestaat binnenkort vijftig jaar. Het bedrijf bekijkt nog hoe het zijn promotie in de naaste toekomst gaat aanpakken.

Bart Veldkamp moet dus op zoek naar een nieuwe geldschieter voor zijn team. Voor Veldkamp kwam de beslissing onverwacht. De Hagenaar wilde zijn team de komende jaren uitbreiden met enkele Nederlandse toppers en enkele junioren. Er lag een nieuw beleidsplan tot de Olympische Spelen van Turijn in 2006. "In eerste instantie is daar bij Wehkamp enthousiast op gereageerd. Alles leek er op dat er een contractverlenging zou uitrollen. Voor dit seizoen kregen we zelfs een budgetverhoging. Dan is dit een koude douche", aldus de specialist op de langere afstanden. Hij zal voor België op de Olympische Spelen in Salt Lake City uitkomen.

Tot het plan dat Veldkamp en consorten nu aan een ander bedrijf wil slijten, behoort ook nog een marathonteam. Manager Conrad Alleblas gaf echter aan het niet ondenkbaar te vinden dat er straks alleen met een langebaanteam wordt verder gegaan. Voor zo'n ploeg met een beoogd aantal van acht rijders is alleen al een bedrag van 5 tot 10 miljoen gulden nodig.

De scheiding met Wehkamp doet Veldkamp pijn. Zijn team, waartoe ook Andre Vreugdenhil, de Russen Vadim Sajoetin en Alexander Kibalko behoren, was de laatste jaren redelijk succesvol. "Dit is vervelend voor ons. We zitten midden in het seizoen. Ik ga me er trouwens niet echt druk over maken, ben blij dat we de beslissing van het bedrijf nu te horen krijgen in plaats van in maart. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we een nieuwe sponsor vinden. De hele organisatie is kant en klaar", reageerde de Nederlandse Belg, die donderdag zijn 34e verjaardag viert.

Veldkamp is ondanks zijn leeftijd van plan nog een jaar als schaatser door te gaan. "Afhankelijk van de resultaten van dit seizoen." Daarna ligt een rol als manager of trainer van de ploeg in het verschiet.

© ANP, 21-11-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl