OPMERKELIJK

Marathonschaatsen is topsport !

Het was de week waarin Greta Smit op een zondagavond in Groningen het (vrouwen) marathonschaatsen bij de KNSB in 7 minuten op topsportnivo wist te brengen. Mensen die bij het marathonschaatsen betrokken zijn wisten dat natuurlijk al lang. Marathonschaatsen doe je er niet zo maar even bij of als vervolg op een gestrande langebaan-carriere. Daar zijn Falko Zandstra en Gerard van Velde inmiddels wel achter.

Marathonschaatsen is topsport: veel trainen, goede voorzieningen, gerichte begeleiding. Het zijn ontwikkelingen die binnen het marathonschaatsen  hebben plaatsgevonden zonder dat er een topsportcommissie, een topsportcoordinator, selectie-commissies of wat dan ook bij betrokken is geweest. Marathonschaatsers zijn individualisten die hun eigen zaken heel goed kunnen regelen. Of ze nu een grote sponsor hebben of niet. Het plezier in de sport is leidend. Maar als het er op aan komt ieder voor zich en elke keer weer een stapje hoger.

Het is die sfeer, die cultuur en die zuiverheid die het marathonschaatsen mooi en gezond houdt. Geen gezeur, je verlies accepteren, genieten van je winst. Dat is toch nog even wat anders dan de wereld van het langebaanschaatsen. Een 10 km is al snel te ver als dat in dezelfde maand nog een keer moet gebeuren. De marathonneurs schaatsen straks zes dagen achter elkaar wedstrijden van 40-60 kilometer, om van natuurijsperiodes nog maar te zwijgen !

Bart Veldkamp, Herbert Dijkstra, Robert Vunderink waren eerder als marathonschaatsers vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. Ook Fausto de Marreiros was erbij. De nieuwe nederlandse kampioen 10 km - Casper Helling - is dus ook een marathonschaatser. De afstand van 10 km was voor de heren Romme en consorten te lang. Het paste niet in hun schema.

Nee, dan Greta Smit. Die rijdt op zaterdag een marathon om de dag er op even 7.30 op de 5 km te rijden. En vervolgens komt de hele topsportcommissie van de KNSB in beweging. Gebracht als positief gebaar wordt ze blijkbaar gezien als de redding voor de nederlands vrouwen op de lange afstanden in SLC. Greta, laat je niet gek maken. Blijf je zelf en laat je niet meesleuren in een circuit waarin je je niet thuis zult voelen en dus niet zult presteren. Laat je zaken door anderen (Egbert, Bert) regelen en blijf vooral jezelf. Laat ze in SLC zien op welk nivo marathonschaatsen in Nederland staat. Laat zien dat de KNSB ten onrechte de marathon internationaal niet die plaats geeft die ze hoort te krijgen. Misschien krijgt de SWM dan nog wel eens de kans om een Olympische Marathon te organiseren. Daar heb je geen topsportcommissie voor nodig.

Jan Zwanenburg, 17-11-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl