Greta Smit mogelijk via sluiproute naar Winterspelen

grethasmit0102.jpg (8610 bytes)De lichten in de overdekte schaatshal van Groningen waren zondagavond praktisch gedoofd toen Greta Smit (25) als een schicht over het ijs vloog. Het liefst had ze helemaal in het donker gereden, zodat niemand haar kon zien. De marathonrijdster uit Rouveen wilde zichzelf testen hoe snel ze de 5 kilometer kon volbrengen. In de kille leegte voor verlaten tribunes vierde ze het fantastische persoonlijke record van 7.30,51.

Smits oude toptijd 7.53,98 dateerde uit 1993. Daarna reed ze nooit meer een 5 kilometer. In Groningen was ze best wel een beetje trots op zichzelf. "Anderen deden daar nog een schepje bovenop. Ik las zelfs de volgende dag in de krant dat ik olympische aspiraties had", grijnsde Smit, die woensdag haar vriend Miel Rozendaal tijdens de zesde KNSB-marathon in Heerenveen aanmoedigde.

Deelname aan de Olympische Spelen in Salt Lake City was nog nooit bij Smit opgekomen. "Als dat wel het geval geweest zou zijn, was ik vorige week niet voor het eerst sinds acht jaar een 5 kilometer gaan schaatsen. Ik had me dan natuurlijk veel eerder moeten specialiseren. Het is allemaal zo opgeklopt in de media. Iedereen denkt nu dat ik sneller schaats dan Tonny de Jong, die een week eerder in Groningen met 7.33,87 nationaal kampioen werd."

Desondanks heeft Smit nu door haar spraakmakende 5 kilometer wel een ticket verdiend voor het olympisch kwalificatietoernooi dat in december in Thialf plaatsvindt. "Officieel heb ik nog niets gehoord, maar volgens mijn trainer Egbert Post krijg ik wel een wild-card. Om aan de 5 kilometer mee te doen, moet ik eerst een 3 kilometer binnen 4.18 schaatsen. Anders kan ik het wel vergeten, zo zijn de regels nu eenmaal."

Het vertrouwen in eigen kunnen heeft de grenzen verlegd. Smit wil ineens proberen hoge ogen te gaan gooien op het olympisch kwalificatietoernooi. "Ik heb er sinds zondag lang over nagedacht. Mijn trainer en sponsor hebben me geholpen met het besluit. Ik ga er gewoon voor. Lukt het niet, dan heb ik pech gehad en vervolg ik mijn weg weer in het marathonwereldje."

De tweevoudig marathonkampioene op kunst- en natuurijs is niet van plan om de komende tijd de marathons op te geven. "Ik ga trainingen en wedstrijden niet veranderen. Een marathon schaatsen van een half uurtje lijkt me niet verkeerd. Het enige wat ik wel wil is, dat er voor mij een vervangster komt in de bloemenwinkel. Dat werk kan ik er de komende tijd niet bijhebben. Temeer we in december op sommige dagen veertien uur onafgebroken werken aan kerststukjes." Mogelijk neemt Greta Smit een sluiproute naar de Olympische Spelen. Dat zou uniek zijn voor een marathonschaatsster. Nog nooit in de geschiedenis van de schaatssport is dat ooit iemand gelukt. Als langebaanschaatsster boekte Smit slechts een keer een succesje. Ze veroverde de Nederlandse titel bij de B-junioren en werd prompt door coach Leen Pfrommer gevraagd voor een plaatsje in Jong Oranje. Smit bedankte als zeventienjarige voor de eer. "Ik ging liever skeeleren en marathonschaatsen. Dat gedoe met schema's rijden, was niets voor mij. Bovendien kon ik totaal niet sprinten."

© ANP, 14-11-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl